مقاله رشته مدیریت با عنوان بازاریابی شبکه ای

 
مقدمه:
پیچیده تر شدن روابط اجتماعی، تحول سریع نیازهای بشر و گسترش روابط داخلی و خارجی و توسعه بازرگانی، موضوعات تازه ای را فرا روی دانش حقوق قرار داده است. این موضوعات نو و مستحدث كه روز به روز بیشتر می شود تاثیرات فراوانی بر روی روابط حقوقی اشخاص گذارده است. از این میان می توان به موضوعاتی مثل بازاریابی شبكه ای اشاره كرد. بازاریابی شبكه ای از مسائل نوظهور و متبلی به جوامع امروز است. این نهاد اقتصادی در صحنه بازارایابی به اشكال متفاوت رخ نموده و آثار خوب و بد فراوانی را از خود به جای می گذارد. واژه «بازاریابی شبكه ای» در دو مفهوم متفاوت استعمال می شود، که هم نوع سالم و قانونمند شده این شیوه که به بازاریابی شبکه ای صحیح معروف است و هم نوع سالم و غرب آن را كه طرحهای هرمی (Pyramid schemes) نامیده می شود، در بر می گیرد. و مسلماً این تفاوت منجر به اختلاف احكام و آثار حقوقی قراردادهای منعقده در بدنه سیستم های مذكور می گردد. معضل اساسی در كشف احكام انواع متضاد بازاریابی ووضع قوانین متناسب با هر یك، شناسایی تفاوتهای ظریف این 2 نوع از بازاریابی است كه خود موقوف به بررسی های علمی و كارشناسانه، توسط متخصصان این فن است.
 
از همان ابتدای ظهور بازاریابی شبكه ای و كشف قابلیت های بی شمار آن، عده كثیری از شركت ها و افراد سودجو در سراسر دنیا از این شیوه بازاریابی، جهت منفعت طلبی شخصی استفاده كرده اند و بدین وسیله آثار و لطمات غیر قابل جبرانی به حیات اقتصادی جوامع خود وارد نموده اند. چنان چه در برخی از كشورها، عدم برخورد مناسب با این پدیده ناسالم اقتصادی و كوتاهی نمودن مسئولان دولتی در كنترل و محدود كردن این گونه فعالیتها، منجر به حوادث ناگوار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برای مردم این جوامع گشته است. برای نمونه به وقایع و رویدادهایی كه در فاصله سالهای 1995 تا 1998 در كشور آلبانی رخ داد، می توان اشاره كرد كه تجربه بسیار ارزشمندی از رشد بی رویه طرح های هرمی می باشد كه منجر به سقوط دولت، استعفای رئیس جمهور، انحلال مجلس و كشته شدن دو هزار نفر در جریان درگیری ها و ناامنی های ناشی از فروپاشی این طرح ها، شد. 
 
 
بنابراین با عنایت به عمومیت یافتن روز افزون بازاریابی شبكه ای در سطح جهان و سوء استفاده از این مفهوم در قالب شركتهای هرمی، شفاف سازی تعاریف بازاریابی شبكه ای و فروش مستقیم برای جلوگیری از ایجاد مفاهیم نادرست در میان عامه مردم و متخصصین، امری ضروری به نظر می رسد. به همین جهت این نوشتار به منظور آشنایی با سابقه پیدایش شركتهای هرمی ابتدا تاریخچه مختصری از شكل گیری این شركتها و نیز سابقه مبارزه با آن ها را بیان می دارد. سپس برای فهم بهتر مفهوم بازاریابی شبكه ای سالم، كه سوء استفاده از آن می تواند باعث تبدیل شدن به طرح هرمی شود، را توضیح می دهد و به مزایا و معایب آن اشاره می كند. سپس وارد بحث شركتهای هرمی كه موضوع اصلی این تحقیق  می باشد، می شود. در این قسمت ابتدا مفهوم شركتهای هرمی تبیین می گردد و بعد ملاكهایی برای تشخیص این شركتها از بازاریابی شبكه ای سالم ارائه می گردد و نهایتاً جایگاه این شركتها و حكم آن در فقه و حقوق بررسی می شود. 
 
 
کلمات کلیدی:

بازاریابی

شركتهای هرمی

بازاریابی شبکه ای

 
 
 
فهرست مطالب
مقدمه 

فصل اول: تاریخچه بازاریابی شبکه ای

مبحث اول: تاریخچه پیدایش شركتهای هرمی 

گفتار اول: شكل گیری اولین شركت هرمی در امریكا 

گفتار دوم: شكل گیری شركتهای هرمی در ایران 

مبحث دوم: تاریخچه مبارزه با شركتهای هرمی 

فصل دوم : بازاریابی شبكه ای سالم 

مبحث اول: مفهوم بازاریابی شبكه ای 

مبحث دوم: معایب بازاریابی شبكه ای 

فصل سوم: شركتهای هرمی 

مبحث اول: مفهوم طرح های هرمی 
مبحث دوم: عناصر طرحهای هرمی 

مبحث سوم: ضابطه تشخیص شركتهای بازاریابی شبكه ای از شركتهای هرمی

مبحث چهارم: بررسی فقهی و حقوقی شركتهای هرمی 
گفتار اول: از دیدگاه فقهی 
گفتار دوم: از دیدگاه حقوقی 

بند اول: قوانین ضد هرمی در حقوق خارجی 

بند دوم: قوانین ضد هرمی در حقوق داخلی 

نتیجه گیری 
فهرست منابع