بررسی حجاب زنان از عهد باستان تا دوران قاجار

 
 
   چکیده 
        امروزه همه دشمنان اسلام و مخصوصاً مخالفان انقلاب اسلامی ایران به حجاب بویژه پوشش چادر بعنوان یک نماد اساسی برای حفظ دین و انقلاب نگریسته و بهتر از خود ما می دانند که چگونه تضعیف آن در ممالک اسلامی هویت فرهنگی و حتی سیاسی و اقتصادی آنها را به خطر انداخته و آنها را نفوذپذیر خواهد نمود تا جایی که اخیراً « ریون کرکت » صهیونیست معروف که مسؤول سابق شبکه جاسوسی سیا (SIA) در ایران بود در این خصوص گفته است :
 
 « چادر ، نمادی است که وجود انقلاب را در سر هر چهار راه به نمایش می گذارد . با چادر می توان این احساس را پدید آورد که انقلاب اسلامی هنوز زنده و جاوید است . » پس می بینیم که دشمنان قسم خورده ایران و انقلاب با شناخت جایگاه واقعی حجاب و چادر به عنوان پوشش کامل زن  در فرهنگ ایرانی و اسلامی با زیر سؤال بردن آن بعنوان یک پوشش وارداتی از اعراب بویژه خلفای بنی عباس به ایران ، دختران جوان بویژه دانشجویان دختر را ترغیب به ترک این پوشش نموده و با ایجاد حساسیت ملی گرایانه احساسات جوانان را مورد هجمه قرار داده اند که این تحقیق در یک حرکت نوآورانه در حوزه فرهنگ گامی است
 
در راستای شبهه زدایی از این تصور غلط و روشن نمودن جایگاه واقعی حجاب و پوشش در ایران از دوران پیش از اسلام تا عصر حاضر و اینکه پوشش چادر ، عنصری ایرانی  می باشد که همچون هدیه ای فرهنگی به فرهنگ دیگر ملل بویژه کشورهای همسایه به ارمغان فرستاده شده و هر زن و دختر ایرانی با بکار بردن این پوشش علاوه بر تاکید بر ملیت ایرانی بر اسلامی بودن خود نیز پافشاری نموده و با گسترش این نحوه پوشش بیش از پیش در اسلامی کردن جامعه کوشا خواهند بود . در جمع آوری مدارک و اسناد این تحقیق نقوش برجسته و تصاویر زنان در روی سکه ها ، مظروفات و دیگر آثار و اسناد تاریخی از دوره هخامنشی تا عصر حاضر بهره برده شده است .
 
 
کلید واژه ها :

زن

قاجار

چادر

حجاب

باستان

 
 
مقدمه
آنجا که سخن از تاریخ به میان می آید آدمی هزاران چشم و هزاران گوش پیدا می کند تا درست ببیند و درست بشنود و به قضاوتی عادلانه بنشیند ، قضاوتی که از فهم تاریخی او سرچشمه گرفته باشد نه تنها ازشنیده ها و دیده هایش . در این صورت است  که تاریخ معنا پیدا کرده و راه گشائی می شود برای درست اندیشیدن . اینکه انسانها و  قصه هایی که برای خود ساخته اند کی آغاز و چه وقت پایان می پذیرد مساله ی مهمی نیست ، بلکه دستاورد این آدمیان تاریخی چه بوده و امروز چه نتیجه شد ه است ، هدف نهایی تاریخ می باشد.
 
اما نباید از نظر دور داشت که یکی از ضوابط برجسته تمدن و ملتی با فرهنگ، چگونگی وضع اجتماعی و مقام زنان در آن جامعه بوده و در طی روندی تاثیرگذار باید گفت رشد فرهنگها و آداب ورسوم و جهان بینی بشر نقش مهمی در ارزشمند شدن زنان در هرجامعه ای داشته و دارد، پس پربیراه نخواهد بود اگر آن اقوام و فرهنگ هایی را که در آن زنان از ارزش کمتر و پایین تری برخوردار هستند را جزو فرهنگهای عقب مانده و مرتجع محسوب بداریم، چرا که  از دیدگاه آفرینش تنها نیکی و درستی و پرهیزکاری  انسانهاست که در طول زندگی و حیاتشان ارزشمندی آنها را تعیین می کند نه جنسیت و پول و مقام و قومیت ، و آنچه موجب برتری انسانها و اقوام مختلف می گردد دیدگاه فرهنگی و اندیشمندانه آنان در راستای آفرینش و تکامل می باشد  .
 
 با نگرشی جستجوگرانه اگر بخواهیم نقش و حضور تاثیرگذار زن را از دیربازتاریخ و حتی پیش از تاریخ بررسی نموده و به نتایج روشنگرانه ای برسیم بی شک خواهیم دید که از روزگاران کهن که وظیفه مرد شکار بوده و چراندن گله ها ، زنان در رهبری خانه و خانواده و اجتماع شریک مرد به شمار آمده و در کارهای اجتماعی بویژه مسایل تربیتی وجود زنان نقش ارزنده ای داشته است 
 
 
 
 
فهرست مطالب
بررسی حجاب زنان از عهد باستان تا دوران قاجار 1
چکیده 1

پوشش زنان در ایران : 3

ارزشهای فرهنگی پوشش زنان در عصر اساطیری : 3

چادر بانوان ایرانی در عهد هخامنشیان: 6

چادر بانوان ایرانی در دوره ی ساسانیان : 10

منابع 19