جواب به سوال مهر رییس جمهور در باره فرصت های بعد از توافق هسته ای

 
مقدمه
حسن روحانی در مراسم بازگشایی مدارس کشور و آغاز سال تحصیلی 95-94 با طرح پرسش مهر از دانش‌آموزان خواست تا به این سوال که «به نظر شما بعد از انجام توافق هسته‌ای با 6 قدرت بزرگ دنیا و لغو تحریم ها ، چه فرصت هایی پیش روی ما است و چگونه باید به بهترین وجه از این فرصت ها استفاده کنیم؟»طرح سوال از دانش آموزان درباره توافق هسته ای، لغو تحریم‌ها و فرصت های بعد از آن نشان از تلاش دولت برای کشاندن هرچه بیشتر موضوع توافق هسته ای از فضای کارشناسی به حوزه عمومی دارد. گویا دولت قصد دارد به هر طریق ممکن این مسئله را به جامعه القا کند که توافق صورت گرفته و تحریم ها لغو شده است.
 
حال آنکه هنوز اصل توافق و لغو تحریم ها تصویب نشده است و این همه صحبت کردن از شرایط پسا توافق که رسانه های زنجیره ای وابسته و نزدیک به دولت هم این روزها تلاش می کنند به هر نوعی چنین فضایی را ترسیم کنند منطقی نیست، در حال حاضر باید به این مسئله پرداخت که آیا تحریم ها لغو و توافق انجام می شود؟ اگر پاسخ مثبت است چطور و چگونه و تضمینی برای آن وجود دارد؟
 
تلاش دولت برای کشاندن موضوع توافق و لغو تحریم ها به سطح افکار عمومی جامعه قابل درک است چرا که دولت سعی دارد با بدست آوردن موج فشار لازم از سوی افکار عمومی به بدنه کارشناسی نظریه ها را همسو با خود کند و با این اقدامات پوپولیستی منتقدین را به سکوت وا دارد.این در حالی است که برخی مقامات غربی هنوز هم در مواضع خود از ادامه تحریم ها صحبت به میان می آورند تا جایی که آدام زوبین معاون خزانه داری آمریکا که تحریم های بانکی ایران زیر نظر وی مدیریت می شود، گفته است: تحریمهای وزارت خزانه داری آمریکا علیه بانکهای ایران به قوت خود باقی می ماند و برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) بر آن تاثیری نمی گذارد. برنامه جامع اقدام مشترک بر تحریمهای آمریکا علیه شبکه بانکی ایران تاثیری نخواهد داشت.
 
بهر حال سعی میکنیم در این مقاله از نقطه نظرات مختلف آن را بررسی کنیم.