دانلود مقاله رشته محیط زیست

موانع و راهكارهای مشاركت كاركنان در سیستم مدیریت محیط زیستی شركت ایران خودرو

 
 
چكیده
با آغاز انقلاب صنعتی، از قرن هجدهم،  بحران ها و تخریب های محیط زیستی شتاب روزافزون یافتند. از نیمة دوم قرن بیستم، به پیامدهای محیط زیستی فعالیت های صنعتی توجه شد و از دهه پایانی این قرن، گام های عملی به سوی مدیریت محیط زیستی فعالیت های صنعتی برداشته شد. تدوین و انتشار استانداردهای طراحی و استقرار سیستم های مدیریت محیط زیستی از جمله گام های عملی برای نیل سازمان های صنعتی به بهبود عملكرد محیط زیستی به شمار می رود. 
 
در حال حاضر،  استانداردهای ایزو 14000 فراگیرترین استاندارد سیستم های مدیریت محیط زیستی به حساب می آید. براساس اشاره صریح این استاندارد، موفقیت سیستم مدیریت محیط زیستی به تعهد تمامی كاركنان در كلیه سطوح و امور سازمانی بستگی دارد. به بیان دیگر، این استانداردها رویكرد مشاركتی به مدیریت عملكرد محیط زیستی سازمان ها را توصیه می کنند.
شركت ایران خودرو،  به عنوان بزرگترین شركت خودروساز كشور، با تشخیص ضرورت احراز استانداردهای بین المللی محیط زیست و با هدف بهبود عملكرد محیط زیستی خود و نیز تأمین ابزارهای تعیین كننده برای حضور در بازارهای جهانی در تاریخ 28/3/1378 تصمیم به طراحی و استقرار سیستم مدیریت محیط زیستی بر مبنای استانداردهای ایزو 14001 گرفت و سرانجام در تاریخ 19/9/1380 موفق به اخذ گواهینامه ایزو 14001 شد. 
 
در خط مشی محیط زیستی شركت ایران خودرو اعلام شده است كه فرهنگ سازی و جلب مشاركت كاركنان به منظور كاهش آلودگی های محیط زیستی همواره در دستور كار شركت قرار دارد. تا كنون، این شركت تلاش کرده است تا با برنامه ریزی و اجرای اقدامات  گوناگون فرهنگی و آموزشی بر تعهد مذكوردر خط مشی محیط زیستی خود جامه عمل بپوشاند. با وجود این، نتایج ممیزی های داخلی سیستم مدیریت محیط زیستی شركت بیانگر آن است كه سطح فرهنگ محیط زیستی و مشاركت كاركنان در مدیریت عملكرد محیط زیستی شركت با خواسته های استاندارد ایزو 14001 مطابقت ندارد.  از این رو، تحقیق حاضر با هدف شناسایی موانع مشاركت كاركنان در سیستم مدیریت محیط زیستی این شركت انجام گردید تا راهكارهای مناسب برای  رفع  موانع یاد شده جست وجو گردند.
 
یافته های این تحقیق نشان می دهند كه سطح پایین فرهنگ سازمانی، تعهد، توانایی و شناخت كاركنان، تباین میان ارزش های سازمان و ارزش های كاركنان، عدم رضایت شغلی آنان و سبك سنتی مدیریت سازمان، از مهم ترین موانع مشاركت كاركنان شركت ایران خودرو در سیستم مدیریت محیط زیستی آن به شمار می رود. در پایان، پیشنهادهایی برای رفع موانع شناسایی شده ارائه شده است. 
 
کلید واژه:

صنعت

مشاركت

شركت ایران خودرو

سیستم مدیریت محیط زیستی

 
 
سرآغاز
       تاریخ تمدن بشررا می توان تاریخ بحران ها و تخریب های محیط زیستی خواند (Chew, 2001). از قرن هجدهم، با آغاز انقلاب صنعتی، بحران ها و تخریب های محیط زیستی شتاب روزافزون یافتند (Miller, 1998). توجه به پیامدهای محیط زیستی فعالیت های صنعتی از نیمه دوم قرن بیستم، بویژه از دهه 1960، جلب شد و از دهة 1970، موضوع محیط زیست به محور بحث های مطروحه در كنفرانس های بین المللی تبدیل گردید. از دهه 1990، گام های عملی به سوی مدیریت محیط زیستی فعالیت های صنعتی برداشته شد. از بهار 1992، به دنبال برپایی كنفرانس ریو كه در آن برضرورت توجه و كمك 
 
بخش های صنعت و تجارت به ارزیابی عملكردهای محیط زیستی و توسعه روش های مدیریت محیط زیستی تأكید گردید، شعله های بحث و گفت وگو دربارة دستیابی به چارچوبی برای طراحی و استقرار سیستم های مدیریت محیط زیستی در سازمان های صنعتی زبانه كشید. انتشار استاندارد BS7750 از سوی مـﺅسسه استاندارد بریتانیا، در سال 1992، و آیین نامة ممیزی اكولوژیكی اتحادیة اروپا EU1836/93))، به سال 1995، از اولین تلاش ها برای معرفی چارچوب یاد شده به حساب می آیند (جانفرسا و مومن، 1376 ). سرانجام، سازمان جهانی استانداردسازی (ISO) با استفاده از تجارب پیش گفته، در سال 1996، اولین مجموعه استانداردهای ایزو 14000 را تدوین و منتشر کرد كه اكنون فراگیرترین استاندارد سیستم های مدیریت محیط زیستی و ممیزی محیط زیستی به شمار می آید.
 
     براساس اشارة صریح استاندارد ایزو 14001، موفقیت سیستم مدیریت محیط زیستی به تعهد تمامی كاركنان در كلیه سطوح و امور سازمانی بستگی دارد (ISO, 1996). به بیان دیگر، این استانداردها مدیریت عملكرد محیط زیستی سازمان ها را بر پایة رویكرد مشاركتی توصیه می کنند.
 
 
 
 
فهرست مطالب
موانع و راهكارهای مشاركت كاركنان در سیستم مدیریت محیط زیستی شركت ایران خودرو 1
چكیده 1
سرآغاز 4
روش تحقیق 7
فرضیه‌های تحقیق 11
جدول شماره(2):  ضریب همبستگی سختی كار و مشاركت كاركنان 12
جدول شماره(3):  ضریب همبستگی سختی كار 12
جدول شماره(4):  ضریب همبستگی شناخت كاركنان 13
جدول شماره(5):  ضریب همبستگی توانایی كاركنان 13
جدول شماره(8):  ضریب همبستگی سطح فن آوری موجود و مشاركت كاركنان 15
جدول شماره(9):  ضریب همبستگی سبک مدیریت 16
بحث و نتیجه گیری 17
پیشنهادها 18
منابع مورد استفاده 21