دانلود مقاله كارشناسی ارشد رشته مدیریت بازرگانی

ﺗﺼﻤﯿﻢ ﮔﯿﺮی ﮔﺮوﻫﯽ ﺑﺮای رﺗﺒﻪ ﺑﻨﺪی اﻋﺘﺒﺎری ﻣﺸﺘﺮﯾﺎن

 
چکیده:
ریسک اعتباری به عنوان خطر ناشی از احتمال عدم بازپرداخت تعهدات توسط مشتریان در سررسید بوده و یکی از مهمترین ریسکها در بانکها و مؤسسات مالی به حساب می آید. از نظر کمیته بال عوامل مختلفی در افزایشریسکاعتباری مؤثر هستند که می بایست با استفاده از ابزارهای مناسب آن را مدیریت کرد. یکی از مهم ترین ابزارهای کنترل ریسکاعتباری که مورد تأکید نهادهای بین المللی نیز هست، استقرار نظام رتبه بندی اعتباری است. در ایران به رغم تلاشهای انجام شده کماکان بانکها فاقد سیستم رتبه بندی اعتباری بوده و اعطای تسهیلات در آن ها با استفاده از روشهای سنتی انجام میشود.
 
بالا بودن میزان مطالبات معوق شبکه بانکی و افزایشآن طی سال های گذشته و به تبع آن بالا بودن نسبتمطالبات معوق به تسهیلات اعطایی در بانکسپه، استقرار رتبه بندی اعتباری را در بانکمورد تأکید قرار می دهد . در این راستا یکی از مناسب ترین ابزارهای رتبه بندی داخلی "مدل تصمیم گیری چند شاخصه" است. در این گزارش به منظور آشنایی و کاربردی نمودن ، یکی از مدل های تصمیمگیری چند شاخصه تحت عنوان "مدل تابع مطلوبیت" تشریح می شود.
 
 
کلمات کلیدی:

ریسک اعتباری

رتبه بندی مشتریان

تصمیم گیری گروهی

روش تابع مطلوبیت

 
 
1. مقدمه
ریسک اعتباری ناشی از ورشکستگی و عدم توانایی مشتریان بانک در پرداخت اصل و فرع تسهیلات می باشد. این ریسک همچنین عبارت است از احتمال عدم بازگشت منابع بانک توسط بدهکاران از جمله مشتریان اعتباری (اختیاری ، 1389 ). بانک ها و مؤسسات مالی زمانی با این ریسکمواجه می شوند که تسهیلات گیرنده به علت عدم توان یا تمایل، تعهدات خود را در سررسید در قبال بانک یا مؤسسات مالی ایفا نمی کند. ریسک اعتباری یکی از مهمترین ریسک هایی است که نهادهای پولی و مالی را تحت تأثیر قرار می دهد.
 
هنگامی که تسهیلات گیرنده به علل مختلف با بحران مالی مواجه می شود ریسک اعتباری بانکافزایشمی یابد، به عبارت دیگر کلیه ریسک های تسهیلات گیرنده از طریق ریسک اعتباری بر ریسک بانک ها و مؤسسات مالی اثر می گذارد. بدین سبب ریسک اعتباری ازاهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و کمیته بال نیز بر شناسایی و کنترل این ریسک تأکید ویژه ای دارد.