دانلود مقاله کارشناسی ارشد رشته ادبیات

ویژگی و مضامین شعر اندلسی

 
 
مقدمه
در جامعه ی اندلس نیز چون دیگر جوامع بشری، شعر پا گرفت و نشأت یافت. در حقیقت از بدو ورود اعراب به اندلس شعر نیز از جمله فاتحان جزیره ی ایبری بود و آن عامل چنان در رگ و پوست قوم عرب ریشه دوانده بود که شاعر به هر جا سفر می نمود، کوله بار شعرش را نیز بر دوش خودحمل می کرد، به طوریکه رسول اکرم (ص) می فرماید: «لاتدع العرب الشعر حتی تدع الإبل حنینها» تا زمانی که شتر حنین و آوازش رارها نکند قوم عرب نیز «شعر» را رها نمی کنند. (عتیق، 1976، 163؛ ابن رشیق، 1416، 1/46)بدین ترتیب شعر با مهاجرت اعراب به مغرب، به همراه آنها هجرت کرد. در واقع حضور اعراب در اندلس همراه با نفوذ زبان عربی در آنجا بود.
 
 اعراب دستاوردهای شعری خود را به همراه ویژگی های دیگرشان به اندلس انتقال دادند. به طوریکه نور ادبیات مشرق زمین تمام اندلس را فرا گرفت و آنجا را روشن کرد. شعر وارد محیط جدیدی شد، محیطی آمیخته از دو فرهنگ شرقی و غربی که زمینه رشد وشکوفایی ادب را فراهم می‌نمود. اصالت و استحکام ساختار شعر شرقی با نبوغ و استعداد و روحیه شاد اندلسی درهم آمیخت و از ترکیب آن نتیجه مثبتی هم حاصل شد. شعر در همه جا و در بین همه ی طبقات مردم ظاهر گردید. پادشاهان، وزیران، قضات، علما، فرماندهان و لشکریان، خواص و عوام، همگی شعر می گفتند و شعر زمزمه می کردند. به طوریکه با مشاهده ی این وضع در اندلس، این باور در ذهن انسان خطور می کرد که شعر در اندلس زبان زندگی، و زندگی نیز همان شعر و موسیقی است. (عتیق، 1976، 167؛ بستانی، 1988، 3/37؛ فاخوری، 1995، 1/935)
 
این مقاله شامل شعر اندلسی، ویژگی ها و تفاوت های آن با شعر شرقی، فنون شعری از قبیل  (وصف، غزل فخر، مجون، حکمت، موشح و زجل) می-باشد.
 
 
کلمات کلیدی:

شعراندلسی

مراحل شعر اندلسی

مضامین شعری در اندلس

 
 
 
فهرست مطالب
-2 شعراندلسی 1
2-2مراحل شعر اندلسی 3
2- دورهی بنیامیه (در اندلس ) 4

3- دورهی امارت یا ملکوت الطوایفی: 5

4- دورهی مرابطین: 5

3-2 ویژگیهای شعر اندلسی 7

4-2مضامین شعری در اندلس 10

2- توصیف تفریحگاهها و مناظر طبیعت اندلس 14

ارجوزههای تاریخی 16

6-2 زجل در ادب اندلسی: 19