دانلود مقاله رشته ادبیات

تحلیل و زبان شناسی جملات با مدل هلیدی

 

نگاهی بر دستور نقش گرای نظام مند هلیدی

3-1-1 انواع معنا
   در رویكردهای نقش گرا، معنا با كاربرد هم معناست. در این رویكرد ، چگونگی به كارگیری توالی كلمات  برای انتقال معنی خاصی مورد تأكید است. بر این اساس، معنی جمله بیشتر از معنی مجموع كلمات منفرد است. به عنوان مثال درك جمله زیر(تامپسون ،2004) بر اساس دانشی فراتر از دانستن معنای كلمات منفرد، ممكن خواهد بود:
 
It is not as if I had been rude to him.-1
  (آنگونه كه از این جمله برمی‌آید با گوینده جمله طوری رفتار شده است كه انگار او گستاخانه برخورد كرده، در صورتی كه این‌طور نیست.) در واقع معنای این جمله بر اساس كاربرد آن تایین می‌شود.
 
  در این مقاله به نقش‌های جملات و چگونگی ایفای این نقش‌ها به‌وسیله انتخاب توالی كلمات پرداخته می‌شود. قابل توجه است كه منظور از توالی كلمات فقط كلمات منفرد نیستند، بلكه تمام جنبه‌های موثر در ابراز معنا را شامل می‌شود. جایگاه گروه كلمات در جمله كه معانی مختلفی را ایجاد می‌كنند یكی از این موارد می‌باشد. به عنوان مثال:
 
Are you saying he is rude?-2        
And he is rude.are you saying?-3  
 
  بنابراین توصیف دستوری باید بتواند تمام معنای پیام را در برگیرد. به عبارت دیگر، باید بین توالی كلمات و نقش‌هایی كه گویشوران توسط آنها انجام می‌دهند، ارتباط برقرار كند.
  انواع نقش‌ها و معانی قابل تقسیم به گروه‌هایی هستند. به عنوان نمونه یك گروه معنی، مربوط به انتظار گوینده از عمل شنونده است. گروه دیگر معنی مربوط به ارزیابی قطعیت گوینده از گغته خود می‌باشد. گروه بعدی مرتبط با چگونگی تناسب پیام با جملات قبل و بعد از خود است. مثال‌های زیر، به ترتیب مربوط به هر یك از معانی مذكور می‌باشد.(تامپسون،همان:29)
 
  در مقاله حاضر دستور نقشگرای  نظام مند هلیدی ، پایه تحلیل  در نظر گرفته شده‌است. در این مقاله، به انواع معنا، انواع فرانقش  و شبكه نظام‌ها  پرداخته می‌شود. 
 
 
 
کلمات کلیدی:

مدل هلیدی

تحلیل کلامی

تحلیل جملات با مدل هلیدی

زبان شناسی جملات با مدل هلیدی

 
 
 
 
فهرست مطالب
نگاهی بر دستور نقش گرای نظام مند هلیدی
انواع معنا
انواع فرا نقش
فرانقش تجربی
الف – فرایند
فرا نقش بینافردی
فرانقش متنی
 فرانقش چهارم فرانقش منطقی
شبکه نظام‌ها

 بازنمایی معنا در زبان از دیدگاه هلیدی

 متن و انسجام
 بافت متنی
 انسجام
انسجام دستوری
  ارجاع
جایگزینی
 حذف

انسجام واژگانی

تکرار
 هم‌آیی
 انسجام پیوندی
انسجام پیوندی اضافی
انسجام پیوندی تقابلی
انسجام پیوندی علی
منابع انگلیسی
منابع فارسی