دانلود مقاله کارشناسی ارشد رشته علوم سیاسی

شناسایی رابطه احزاب با توسعه سیاسی و امنیت ملی

 
 
 
چكیده
در دنیای معاصر، احزاب ایفاگر نقشی والا در جوامع هستند و شرط اولیه حكومتهای دموكراتیك، وجود احزاب گوناگون می‏باشد. احزاب سیاسی با كاركردهای متعدد، از جمله گسترش مشاركت سیاسی، مشروعیت، یكپارچگی ملی، مدیریت منازعات و جامعه‏پذیری سیاسی، می‏توانند تأثیر بسزایی در زندگی عمومی و سیاسی جامعه برجای بگذارند و با كمك به گسترش آگاهی سیاسی مردم، شهروندان را به زندگی انتقادی، همبستگی و فعالیت جمعی سوق داده و با تأثیرگذاری بر شكل‏دهی و تبیین مصالح دینی و ملّی، ضریب امنیت ملی را افزایش دهند.
اینك جامعه درحال گذار ایران در برهه خاصی از تاریخ خود واقع شده است كه نیاز مبرمی به توسعه سیاسی و اقتصادی دارد. این در حالیست كه موانع عظیمی نیز بر سر راه آن مشاهده می‏شود؛ از این‏رو برای دستیابی به توسعه سیاسی و اقتصادی و نیز كنترل و تحدید قدرت، ایجاد احزاب قانونی و قدرتمند در جامعه، لازم و ضروری می‏نماید.هدف این تحقیق، شناخت رابطه احزاب با توسعه سیاسی و در كل امنیت ملی است و چارچوبی نظری برای این موضوع تازه در كشور ما، به شمار می‏رود.
 
 
 
کلمات کلیدی:

امنیت ملی

احزاب سیاسی

توسعه سیاسی

نقش احزاب در امنیت ملی

نقش احزاب در توسعه سیاسی

 
 
 
 
مقدمه
حزب مهمترین نهاد سیاسی در سیاست و حكومت دموكراتیك و همواره یكی از موضوعات بحث‏انگیز و مورد بررسی اندیشه‏گران علوم سیاسی در دهه‏های اخیر بوده است. مسائلی از قبیل ساختار و اجزای حزب، زمینه‏های شكل‏گیری، كاركرد حزب و از جمله سؤالاتی است كه هریك از محققان از زاویه‏ای خاص بدان نگریسته و پاسخهای متنوعی بدان داده‏اند. در كشورهای عقب‏مانده، مهمترین جنبه سیاسی حزب، كاركرد نوسازی آن است. این درحالیست كه در این كشورها مسأله نوسازی و توسعه یكی از حادترین مسائل می‏باشد، چرا كه آنان از بسیاری لوازم ساختاری نظیر احزاب برای تسهیل روند نوسازی محروم هستند. بنابراین وجود احزاب قدرتمند به منظور اعمال حق حاكمیت مردم و توسعه یكی از نیازهای ضروری كشورهای عقب‏مانده است.
ثبات هر جامعه سیاسی به رابطه سطح مشاركت سیاسی با سطح نهادمندی سیاسی آن جامعه بستگی دارد. 
 
میزان نهادینگی سیاسی در جامعه‏ای با سطح پایین مشاركت سیاسی، به مراتب پایین‏تر از جوامعی است كه از سطح مشاركت بالاتری برخوردارند. در كل ثبات سیاسی، انسجام ملی و امنیت ملی تا حدود زیاد به سطح نهادینگی و مشاركت سیاسی شهروندان بستگی دارد كه این امر بدون وجود احزاب، ناممكن است.برای كشور ما در این برهه تاریخی، وجود احزاب قدرتمند یكی از حیاتی‏ترین امور است و لازمه توسعه سیاسی و حفظ امنیت ملی به شمار می‏رود. حال پرسش‏اساسی‏این است كه در جریان توسعه سیاسی، احزاب سیاسی چه نقشی بازی می‏كنند. براین اساس ابتدا به بررسی معنی و مفهوم حزب، كاركرد و انواع آن، مفهوم توسعه سیاسی، مفهوم امنیت ملی و سپس به مطالعه رابطه حزب با توسعه سیاسی و امنیت ملی می‏پردازیم.
 
 
 
فهرست مطالب
مقدمه 

معنی و كاركرد حزب 

اول - كاركردهای آشكار حزب
دوم - كاركردهای غیرسیاسی احزاب
سوم - ساختار و اجزای حزب

مفهوم توسعه سیاسی و ابعاد آن 

1- نقش احزاب در زمینه مشاركت سیاسی

مشاركت سیاسی
مرحله 1- توسعه اقتصاد ‏بسیج اجتماعی = ناكامی اجتماعی
مرحله 2- فرصتهای تحرك‏ناكامی اجتماعی = مشاركت سیاسی
مرحله 3- نهادینگی سیاسی‏مشاركت سیاسی = بی‏ثباتی سیاسی و تهدید امنیت ملی

2- نقش احزاب در ایجاد مشروعیت

نقش احزاب در یكپارچگی ملی و امنیت آن

نقش احزاب در مدیریت منازعات

نقش احزاب در جامعه‏ پذیری سیاسی

مفهوم امنیت ملی 

نقش احزاب در توسعه سیاسی و ثبات ملی

 نتیجه
منابع