دانلود تحقیق رشته حقوق

مبنا، ماهیت و اوصاف حقوقی سهام

 
 
 
 
مقدمه:
به منظور فراهم كردن زمینه لازم برای ورود در مباحث اصلی كلیاتی در خصوص موضوع مورد بحث اختصاص می‏دهیم: در مبحث اول به معرفی سهم پرداخته و مبحث دوم را به بررسی مبنا و ماهیت حقوقی سهم وتحلیل وضعیت حقوقی آن اختصاص می‏دهیم و بالاخره در مبحث سوم به بررسی مهمترین ویژگیها و اوصاف حقوقی سهم خواهیم پرداخت.سهم به عنوان یك پدیده حقوقی جدید كه محصول تحولات اقتصادی و تجاری معاصر است، همانند سایر واقعیات و پدیده ‏های حقوقی در فرهنگ حقوقی هر كشوری جایگاه خاص خود را دارد، بدین جهت، لازم است در آغاز، با تعاریف سهم و اقسام مختلف آن آشنا شده و جایگاه آن را در مقایسه باتاسیسات حقوقی مشابه بشناسیم.
سهم در لغت به معنی حصّه، بهره ونصیب بكار رفته است، همچنین به برگه ‏های مشاركت در كارخانه سهم اطلاق می‏شود  و به كسی كه دارنده چند سهم از یك شركت باشد، صاحب سهم یا دارندۀ سهم اطلاق می‏شود، علاوه بر این ، سهم به معنی ترس، بیم، هراس و همچنین به معنی تیری است كه با كمان پرتاب كنند  و بالاخره كلمه سهم به معنی قرعه زدن بكار رفته است 
 
در اصطلاح حقوقی كلمه سهم از معنی لغوی خود به دور نیفتاده و تقریباً به همان معانی بهره، نصیب و قسمت بكار رفته است. در حقوق مدنی، كلمه سهم بمعنی حصّه و نصیب بكار رفته است، در مواد 575و 583 و 590 در مبحث راجع به شركت، لفظ سهم به معنی حصه و قسمت متعلق به یكی از شركا بكار رفته است. ماده 583 ق.م مقرر می‏دارد: «هر یك از شركا می‏تواند بدون رضایت شركای دیگر سهم خود را جزئا یاكلا به شخص ثالث منتقل كند» منظور از سهم در این ماده، حصه و مالكیت مشاع هر یك از شركا در اموال مشترك می‏باشد. در مواد 894 و 895 ق.م نیز، لفظ سهم به معنی حصه و نصیب هر یك از وراث در تركه بكار رفته است. ماده 894 مقرر می‏دارد: «صاحبان فرض اشخاصی هستند كه سهم آنان از تركه معین است و صاحبان قرابت كسانی هستند كه سهم آنان معین نیست»
معنی سهم در شركت‏های سهامی، از پیچیدگی و وسعت معنی بیشتری برخوردار است و بمراتب فراتر از معانی ادبی آن بكار برده شده است، ماده 24 ل.ا.ق.ت درمقام تعریف سهم اشعار می‏دارد: «سهم قسمتی از سرمایه شركت سهامی است كه مشخص میزان مشاركت و تعهدات و منافع صاحب آن در شركت سهامی می‏باشد، ورقه سهم سند قابل معامله ایست كه نماینده تعداد سهامی است كه صاحب آن در شركت سهامی دارد».
 
 
 
 
کلمات کلیدی:

اقسام سهم

اوصاف حقوقی سهام

ماهیت حقوقی سهم

تحلیل وضعیت حقوقی سهم

 
 
 
 
 
فهرست مطالب

مبحث اول – معرفی و شناخت سهم 2

بند اول – تعریف سهم 2
الف- تعریف لغوی سهم 2
ب- تعریف اصطلاحی سهم 2
بند دوم- تعریف سهم در شركت تعاونی 3
 

مبحث دوم – اقسام سهم 5

بند اول – اقسام سهم از حیث آورده 5
الف- سهم سرمایه 5
ب- سهم انتفاعی 6
ج- سهم موسس 7
بند دوم - اقسام سهم از حیث مزایای وابسته به آن 9
سهم از حیث مزایای وابسته به آن 9
الف- سهم ممتاز 9
ب- سهم عادی 11
بند سوم-اقسام سهم از حیث سهولت انتقال 12
الف- سهم با نام 12
ب- سهم بی نام 14
 

مبحث سوم – مبنا و ماهیت حقوقی سهم 14

بند اول – مبنای حقوقی سهم 15
بند دوم – ماهیت حقوقی سهم 18
الف – نظریه عینی بودن ماهیت حقوقی سهم 18
ب- نظریه دینی بودن ماهیت حقوقی سهم 21
ج- ماهیت خاص سهم 24
فهرست منابع و ماخذ 27
كتب، مقالات، تقریرات اساتید و رساله ها 27