این نوشتار  نمونه فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی با عنوان مبانی نظری و پیشینه تحقیق اخلاق حرفه ای می باشد که در ابتدا مبانی نظری اخلاق حرفه ای آورده شده است و در ادامه به بررسی پیشینه تحقیق اخلاق حرفه ای در پژوهش های داخلی و خارجی پرداخته ایم. اخلاق در ایران باستان مجموعه آموزه‌هایی است که در دو زمینه پاسداشت زندگی و جدال با شر خلاصه می‌شود. سیر اخلاق حرفه‌ای در ایران باستان نشانگر آن است که شغل و حرفه برای هرکس برای جدال با اهریمن بکار می‌رفت از این رو حرفه،مفهومی اخلاقی و مقدس تلقی می‌شده است (فریور، 1386).قدیمی‌ترین قانون نامه مدنی که تمدن بشری سراغ دارد، قانون حمورابی است. گرچه درآن به طور خاص به اخلاق در کار و تجارت پرداخته نشده است ولی قوانین جزا در آن نقش کنترل بر جامعه را داشت. .

 

 

 


اخلاق در ایران باستان با هدف تعلیم دیانت، شجاعت و اعتدال سامان می یافته است. از زمان داریوش انجمن‌های گوناگون حرفه مندان و پیشه وران در سراسر امپراتوری ایران شکل گرفت و در پی آن مفهوم حرفه بالنده شد. سیر اخلاق حرفه‌ای در ایران باستان نشان گر آن است که شغل و حرفه برای هر کس خویشکاری او تلاقی می‌شد و باید هم چون قابلیت ذاتی و اکتسابی در راه مبارزه با اهریمن به کار می رفت از این رو حرفه مفهومی اخلاقی و مقدس پیدا می‌کرد (فریور، 1386).

 

 

 

بیانیه‌های کوروش و داریوش پس از فتوحاتشان نشانگر این است که اخلاق حرفه‌ای در همه شئونات (اخلاق جنگ، اخلاق رهبری، اخلاق روابط بین‌الملل، اخلاق کار و غیره) برایشان مسئله بوده و سرودهای زرتشت نیز آکنده از اندرزهای اخلاقی در مناسبات کاری و رفتار ارتباطی است و ما به قدمت تمدن مشرق زمین اخلاق کار داشته ایم اما نه به شکل جدید و این‌ها برای ما مبانی و میراث بزرگی است (قراملکی،1386). اخلاق در دوره ساسانیان اخلاقی عمدتاً اوستایی بود که هم وجهه مادی زندگی را مورد توجه قرار می داد و هم وجهه معنوی آن را و ارزش‌های اخلاقی آرمانگرایانه، بیشتر خدا محور و انسان ساز بودند و روشی میانه را توصیه می‌کردند. آنچه به عنوان اخلاق در این دوره قابل باز تعریف است مجموعه ای است نامنسجم از صفات نیک سازگار با فطرت انسان. این صفات نیک، در عمل یا به واسطه ضرورت‌های زندگی اجتماعی انسان تا اندازه ای قابل حصول اند و یا به واسطه تسلیم محض به دستورات دینی و باور به وعده‌های آن جهانی (خانلری،1386).

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

بخش اول: پیشینه و مبانی اخلاق حرفه‌ای    10

2-3-1- اخلاق حرفه‌ای در ایران باستان    10
2-3-1-1- آموزه‌های اخلاقی در مدیریت کوروش    13
2-3-2- دوران اسلام وتمدن اسلامی    15
2-3-2-1- شاخصهای رفتاری جوانمردی سازمانی    17
2-3-3- تاریخچه اخلاق کاری در غرب    19
2-3-4- مکاتب و نظریه‌های اخلاق حرفه‌ای    21
2-3-4-1-مکتب سود انگاری    21
2-3-4-2- مکتب تکلیف‌گرایی    22
2-3-4-3- مکتب عدالت توزیعی    23
2-3-4-4- مکتب آزادی فردی    25
بخش دوم: پیشینه تحقیقات داخلی  و بین المللی    26
2-6-1- تحقیقات داخلی    26
2-6-2- تحقیقات خارجی    34
2-7- جمع بندی و چهارچوب نظری تحقیق    45
منابع    47